GERICOM AG HEADQUARTERS

Project type: Commercial
Location: Vienna, Austria
Description: Office and Production facilities
Scope of work: Project concept, schematic design and client presentations
Architect of Record: Factory DA

Project description:
When the Gericom Company settled in these monotonous functional surroundings, they wanted to remedy the deficiencies of their insignificant 1950s building, gain more space and project a company image through a striking piece of architecture. The addition of a warehouse and a distribution centre was also designed to resolve the problem of the inadequate escape routes in the former warehouse, which had served as a production plant.

Conversion of the office building
The two-story entrance hall at the south-west corner offers a spacious entrance and reception area, with a central staircase leading to the other areas. After the security check, the employees reach their workplaces via the connecting bridge on the east side; this determines the layout of the external and internal routes. The ground floor is used purely for sales, while the administrative and sales offices are on the first floor. On the second floor is the recreation area with works canteen and conference rooms.

Industrial poetry
The existing windowed street façade was faced with a layer of perforated corrugated metal sheeting, which is advantageous for the particular light situation and gives a prestigious impression on the side facing the busy industrial road.

This solution for the façade is a fanciful, poetic allusion to the rough surroundings of the harbour area – not out of arbitrary formalism, but from the functional demands for sun protection. Poetry and function are combined in this highly individual façade.