GOMEZ ROAD RESIDENCE

Project type: Residential
Location: Hobe Sound, Florida, USA
Description: Single family residence | 3.400 SF
Scope of work: Project concept, schematic design and client presentations
Architect of Record: HUUM Architects

Project description:
The house at Gomez Road, simply and elegantly links the elements of site, material and client need to create a distinct home for its residents. The architects celebrate the challenges and opportunities of a flat undeveloped site with existing vegetation and lacking direct water access, and wedged between existing homes in an established resort community. How best to foster both a sense of distinction and assimilation, a sense of connection and introspection? The built solution integrated existing site elements, a spare materials palette and elegant union of simple yet bold positive and negative forms.

Despite the modest 3,400 square foot print, the two-story L-shaped structure deftly engages the idea of “openness with an edge” playing with compression and release, resulting in a comfortable insulation from neighbors externally and an evident capaciousness internally. The poured-in place concrete structure is refined and robust, built to withstand hurricane force winds while providing an elegant armature for light. Light and frameless clerestory window are liberally paired to augment the sense of space, expanding the interior into a “borrowed landscape.” Outside, use of a grass roof and strategic placement of a specimen Ficus aurea both create visual interest as well as focal points in the landscape that extend limited views. Comprised of native grasses, the accessible roof acts to enhance air conditioning efficiencies and reduce heat island effects. Visible from the second floor, the green expanse gracefully merges structure and landscape. Lush foliage surrounds the site, providing a vegetated screen that insulates residents from ambient distractions while enhancing the sense of privacy and retreat. Within the abode, a separate external stairway adds a compelling visual vertical counterpoint to the dominance of horizontal planes, while functionally providing a private entry to the second floor guest suite.